Ahad, 31 Mac 2013

Singgah Sekejap

Tarrraaaa.....lame rasenye aku tak mengerakkan jari jemari ni, so da lewat petang ni apela salahnye kite berehat sebentar bersama blog Hari Ini Dalam Sejarah.

wah...seronok pulak menaip keyboard ni, ape yang saya nak share hari ni ialah mengenai sambutan hari lahir...setiap orang akan meraikan hari lahir, nak-nak sekarang mcm2 pakej yang ditawarkan oleh catering antaranya pakej perkahwinan, pakej sambutan hari lahir, pakej sambutan majlis aqiqah dan cukur jambul, pendek kata mcm2 la....

so tahun ni besday saya jatuh pada hari bekerja iaitu pada hari selasa, 26 Mac 2013...so kawan-kawan kat opis saya pon planning lor nak buat potluck..hihihiiii bestnye....tapi yang bestnye bos saya pon lahir dalam bulan mac jugak...29 Mac...

nadia...mari msk bilek saya sekejap...

alamak bos da panggil la...dalam hati kecil ni pon kata, apa keje yg dia nak bg ni, baru je sampai, baru je nak duduk....

selamat hari lahir....ucapan sayu dari bos aku...

tq puan...aku pon balas dengan sedikit malu dan tersipu-sipu...bukan ape, mase bos aku wish tu die salam dan terus peluk cium aku...berderau jantung ni....

lepas tu barula die keluarkan sebuah barang istimewa..wahhhhh kitab agung 'al-quran' tu dan terus beri kat tangan ku...

alhamdulillah....terima kasih puan, terima kasih banyak2..pertama kali dalam hidupku seorang bos memberi sebuah kitab alquran, sebuah hadiah yg tiada tandingannya...terima kasih bos, terima kasih....berapa banyak terima kasih da...hihihhiiii

sebelum keluar bos aku juga sempat pesan, jgn lupa baca dan kitab ni mudah untuk kita baca sebab ada panduan tajwid...

baik bos, semoga dengan pemberian dapat memberi cahaya keimanan kepada ku...

aku pon keluar...

habisla cerita bersama bos...ni nak citer plak pasal potluck, nak tahu tak potluck kali ni saya bawak lauk pe...nak tau tak...??? untuk potluck kali ni saya bawak lauk pisang tumis atas darat...hihihiiii ade jugak kawan yang tanya..eh ape yg tumis atas darat tu, mcmane rupanya...masakan mane ni....terus aku search dalam internet untuk tunjukkan....owh.......

lauk pisang tumis atas darat ni sebenarnya menu dari kedah...saya pon belajar makan dan masak daripada mak mertua saya...sapa yg asal dari kedah tu mesti tau...ermmmm dipendekkan citer jap saya post gambar bg hampa semua tgk....


ni dia...pisang tumis atas darat...nampak macam kari tapi bukan kari taw..rase dulu baru taw...biasenye pisang ni kite buat masak lemak cili api atau masak lemak putih tapi kali ni saya ingin share dengan kawan-kawan resepi pisang tumis atas darat....nak tau tak resepinye...meh bayar rm3.00 dulu...hi tak la....saya bukannye mcm tu, saya suka share resepi.....jom tgk ape resepinye.....


RESEPI PISANG TUMIS ATAS DARAT

Bahan-bahannya:

satu sisir pisang emas dibawa belayar masak sebijik diatas peti...(dipotong dan dibersihkan)
santan kelapa
2 tangkai cili merah (dibelah tengah jangan putus)
2 tangkai cili hijau (dibelah tengah jangan putus)
2 biji bawang besar (dipotong empat)
3 cawan air

3 tangkai daun kari
2 ulas bawang putih dihiris nipis
5 biji bawang besar dihiris nipis
5 sudu minyak

bawang besar 1 biji *
bawang putih 4 ulas*
ikan bilis*
halia 1/2inci*
rempah ikan kering*
(* hendaklah diblander)

cara-caranya:

1. Panaskan periuk dan masukkan bahan-bahan yang telah di blander...jgn tumis tau...masuk kan je bahan2 tu...ade serdak2 yang tertinggal tu bilas dengan 3 cawan air...masukkan jer dlm periuk...tunggu sampai rempah ikan kering masak..

2. setelah rempah masak, bolehla kiter masukkan santan...jangan lupa kacau taw...nnti berketul pulak...bile da mendidih masukkan pisang...tunggu sampai empuk...

3. bile pisang kiter da empuk bolehla masukkan bawang besar yang telah dipotong empat, cili merah dan cili hijau...

4. bile da mendidih..pisang pon da empuk..bolehla kita mati kan api...eh tak habis lagi

5. letak kuali lain di sebelah.panaskan minyak..kiter goreng daun kari, bawang putih dan bawang besar yang telah dihiris nipis sehingga bawang tu kekuningan...bile da kuning masukkan ke semua yg ada dalam kuali ke dalam periuk...dan tutup periuk tu..jgn dibukak-bukak ya...nanti bau bawang goreng tu keluar....

da siap pon...

sedilit info: lauk ini juga boleh dimasak dengan ikan talang, ikau kurau masin....amboi sedapnye rasa...ha lupa, kalau nak sedap lg ada sambal ikan bilis...mmg terbaik...:)

habisla bab share resepi...tapi citer pasal hari potluck tu tak habis lg...teruskan layan membaca...

pukul 12.00 tengah hari...kami pon bersiap sedia...bentang surat khabar...ade kawan-kawan yg sibuk buat air, potong buah orange..potong ulam timun...ade yang masak nasi..masing-masing ada tugas...da selesai semuanya kami pon sempat berposing....

                                                     
                                                          pic bersama kak zura....

                                                    
                                                         amboi cerianye kakak ni...hihihiiii

                                                
                                                    lor...kak Lan kenapa cam sedih jer....

hihhiiiii macam-macam gelagat kakak-kakan ni...:) tepat kul 1.00 tengah hari...majlis kami pon bermula dengan bacaan doa oleh en. rahman....amin......jom kter potong kek.....:)

jeng2....jeng2....

                                              
                                        eh besday kak yah ker....salah besday la kak yah....hihihiiihiii

                                                 
                                                yey.......dapat potong kek dengan my bos....

Ini sahaja yang dapat saya share dengan semua pembaca...terima kasih kepada semua yang menjayakan majlis sambutan hari lahir saya dan bos...:)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan